Piyasalar

Bitcoin’ın Son Yükselişi Farklı: BTC, Amerikan Doları ve Hazine Getirileri ile Birlikte Artıyor

Bitcoin, dolar endeksindeki güçlenme ve Hazine getirilerindeki artışa aldırmadan, yakın zamanda çift haneli bir ralli başardı.

Bitcoin (BTC), 23 Ocak’tan bu yana %35’in üzerinde bir artışla 52.000 doların üzerine çıkmayı başardı, bu da haftalar içinde çift haneli kazançlar elde etme konusundaki ününü sürdürdü. Ancak, en son hareket, yeniden güçlenen bir ABD dolar endeksi (DXY) ve Hazine getirileri ile birlikte gerçekleştiği için dikkat çekiyor.

DXY, yeşil resevemizin majör fiat para birimleri karşısındaki değişim oranını ölçen endeks, bu yıl %3 kazanç sağladı ve endeks, 23 Ocak’tan bu yana yaklaşık %1 kazandı. Tarihsel olarak Bitcoin, ABD doları ile negatif bir korelasyona sahiptir ve genellikle doların zayıflığı dönemlerinde sert ralliler yapar. Örneğin, DXY, Bitcoin ilk kez 50.000 doların üzerine çıktığında Şubat 2021’de %2 azalarak 90’ın altına düştü.

Küresel rezerv olarak ABD doları, uluslararası finansta ve banka olmayan borçlanmalarda büyük bir rol oynar. Bu nedenle, güçlenen bir dolar, dünya çapında finansal sıkılaşmaya neden olur ve teknoloji hisseleri, kripto paralar ve altın gibi riskli varlıklara yatırımı teşvik etmez.

Benzer şekilde, 10 yıllık ABD Hazine getirisi veya sözde risksiz faiz oranındaki artış genellikle diğer varlıklardan çıkışlara neden olur. Getiri, son üç haftada %4,10’dan %4,26’ya yükseldi ve beklenenden yüksek ABD enflasyon rakamları, erken bir Fed faiz indirimi olasılığını azalttı. Bitcoin’in direnci muhtemelen ABD merkezli spot borsa yatırım fonlarına güçlü girişlerden kaynaklanıyor. ABD’de 11 ETF, 11 Ocak’ta ticarete başladı ve o zamandan beri yaklaşık 5 milyar dolarlık net giriş topladı.

Crypto Is Macro Now bülteninin popüler yazarı Noelle Acheson, “BTC’nin DXY ve ABD getirilerindeki sıçramayla birlikte düşmemeye başlaması, güçlü girişlerin başlangıcıydı – genellikle satış baskısını dengeleyen alım baskısı vardı ve bu artıyor gibi görünüyor,” dedi. Acheson, “Çin, Nijerya ve diğer bölgelerden muhtemelen daha fazla ‘güvenli liman’ alımı ve yatırımcı tabanının büyümesini ve yarı yarıya bölünmeyi önde koşan bazı spekülatif girişimleri de görmekteyiz,” dedi.

Dünya ekonomisinin ikinci büyük ekonomisi olan Çin, deflasyon baskıları, bir mülk krizi ve bir hisse senedi piyasası çöküşü ile karşı karşıya. Reuters’ın belirttiğine göre, Çinliler ekonomik durgunluk sırasında Bitcoin’a yönelmiştir. Benzer şekilde, Nijerya’daki devam eden para krizi ve yaygın enflasyon, kripto para talebini artırabilir.

Acheson, Bitcoin’in bazıları için her zaman bir güvenli liman ve diğerleri için bir teknoloji oyunu (veya riskli varlık) olduğunu açıkladı ve kripto paranın hedging talebini açıkladı. “ETF’ler bunu değiştirmez, sadece bir kanal olarak hareket eder,” ekledi.

Öte yandan QCP Capital’e göre, CME’nin Bitcoin vadeli işlemlerinde gereken marjı artırma kararı, Bitcoin rallisine katkıda bulunmuş olabilir.

Bu son zamanlarda volatilitenin önemli bir tetikleyici haline geldi. Bu durumda, kaldıraçlı oyuncular kısa pozisyon alınmış ve yeni gereksinim, nispeten likit bir Çin Yeni Yılı hafta sonu boyunca yaygın kısa kapama sonucunu doğurdu. Bu, hem spot fiyatları hem de vadeli işlemleri yükseltti. BTC’deki vadeli spread işlemi şu anda yılda yaklaşık %11-12 seviyesine geri döndü,” dedi QCP.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu